Una declaració d’intencions

_MG_9575
Detall del Centre d’Art Maristany heretat de la funció anterior del local (Fotografia: Andrea Bosch)

 

El Centre d’Art Maristany és un espai municipal, d’esperit obert i receptiu a totes aquelles propostes artístiques que, amb un vocabulari i expressió contemporanis i actual, vulguin apropar-se a la ciutadania.

Aquesta definició tan utòpica de l’espai, i que defensem encoratjadament, s’intenta materialitzar a través de dues vies de treball: exposicions temporals i pedagogia.

Les exposicions temporals tenen un espai propi, d’unes dimensions “humanes”, ni molt gran ni molt petit, que fa que les propostes que es puguin portar a terme estiguin ben acollides i alhora la seva visita sigui còmoda. L’entrada lliure al centre fa també que el visitant pugui repetir tots les ocasions que vulgui i poder fer-se seu l’espai com un entorn per la reflexió, la crítica i l’aprenentatge mitjançant l’art contemporani, com espai verd per l’intel·lecte. Volem cobrir la mancança d’espais d’expressió contemporània a Sant Cugat, i aquesta és la fita, apropar i ensenyar noves formes i conceptes de crear i pensar l’art, intentant que la desconnexió entre societat i creació torni a crear-se a la nostra ciutat.

Avui dia, les exposicions no es poden concebre com a una instal·lació passiva de propostes artístiques. Penjar a unes parets les obres i esperar que la gent les vingui a visitar, com si de peces d’un museu es tractessin, no te sentit. Per aquest motiu intentem, en la mida que les circumstàncies ens ho permeten, volem que les propostes expositives vinguin acompanyades d’activitats que ajudin al visitant a anar més enllà de la contemplació i es puguin crear vincles pel debat, la reflexió i la crítica com eina de coneixement de la societat. L’aposta és per l’activació de la relació exposició vs. ciutadà. Les exposicions, en definitiva, han de ser eines a disposició del ciutadà. El temps ens dirà si l’intent ha sigut profitós per la societat santcugatenca.

La pedagogia és un terme que sempre ha d’anar lligat amb qualsevol expressió artística, tant per la seva creació com pel punt de vista d’usuari. Pels creadors actuals i futurs, des del centre, volem obrir línies de treball que s’apropin a les formes d’expressió actuals, no sols mitjançant els ensenyaments tècnics, sinó per animar a que la tècnica sols sigui una eina per la concreció de les idees, i que aquestes siguin actuals i lligades a la societat on vivim. L’art actual ha de ser una eina més d’expressió de la societat, on s’han de reflectir tant els neguits individuals com els col·lectius. Volem que les pràctiques artístiques que es puguin desenvolupar als tallers estiguin en consonància amb la societat en la que vivim, no sols a nivell tècnic, sino també a nivell conceptual. La tècnica amb un concepte buit i decimonònic fa que l’art perdi la seva vigència i es dediqui a reviure i remodelar esquemes socials d’altres èpoques, provocant una desconnexió entre l’art i la societat. Sabem que el consum artístic varia amb l’usuari, i entenem que hi ha un tipus d’art més buit de contingut que també te el seu públic, però el Centre d’Art Maristany vol apostar per una creació actual, experimental i amb connexió directa amb la societat.

IMG_20150223_171548
Moment del muntatge de l’exposició “Pere Formiguera. Ars Photographica”. Descontextualitzat podria ser una obra reflexiva sobre la funció de l’art dins la sala d’exposicions. (Fotografia: Centre d’Art Maristany)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s