SUBJECTANT LA HISTÒRIA

Una proposta a cura de Jordi Antas

Amb Antonio Ballester,  Joan Bennassar, Lúa Coderch, Ilana Halperin, Regina de Miguel, Gerard Ortín, Bárbara Palomino, Zoé T. Vizcaíno

Del 10 de desembre de 2020 al 2 de març de 2021

L’exposició Subjectant la història, posa en relació el nostre temps geològic actual amb diversos processos ecològics i paisatges temporals. Un assaig expositiu que suggereix un exercici especulatiu sobre els límits del coneixement, la comprensió, i la creença de l’espècie humana. L’exposició es proposa abordar certes teories recents sobre períodes geològics diferenciats que han de servir a l’espècie humana per entendre el pas del temps i la culminació d’una nova era.

El projecte s’activa i reflexiona a partir del concepte d’un possible canvi climàtic planetari. A través d’un ampli anàlisi d’aquesta idea, es reflexiona sobre la confirmació i la hipòtesis de que l’espècie humana inicia una nova època geològica. L’exposició recorre i assenyala punts, referències, i especulacions de l’inici d’aquest nou capítol de la geologia mundial, i ho fa a través d’un diàleg imaginari sobre la identificació d’uns llocs anomenats “claus daurats”. Aquests “claus daurats” són utilitzats com a referents que assenyalen el nou esdevenir en l’escala del temps geològic i de l’espècie humana.

Segons la Comissió Internacional de Geologia, els “claus daurats” descriuen llocs que gaudeixen d’una significança geològica que està per sobre de la resta de llocs del planeta. És a dir, són punts escollits, i aprovats internacionalment, com a justificació material i referencia física del límit cronostratigràfic del planeta. El fet de que un determinat lloc del món posseeixi un “clau daurat”, es deu a que aquest lloc concret posseeix unes condicions geològiques especials i molt ben definides, a la vegada que acostuma a definir un límit geocronològic de manera precisa. En total hi ha 64 punts distribuïts per tot el globus terraqüi, i existeixen investigacions centrades en l’existència d’un nou punt, un nou “clau daurat” encara per descobrir que, a mode de presagi, assenyala l’inici d’un nou capítol de la geologia mundial. És a dir, un punt en el que l’Holocè deixaria pas a l’Antropocè. Només cal saber en quin lloc planetari ubiquem aquest nou punt, i en quin moment precís es desenvolupa.

La selecció d’obres de l’exposició Subjectant la història articula diverses línies discursives, de manera que amplia el domini de l’especulació artística i científica tan dins com fora de l’espai expositiu. Situada entre allò empíric, místic, econòmic o poètic, Subjectant la història manté una perspectiva micro-local, així com una perspectiva planetària. L’exposició pren com a títol la idea paròdica de subjectar la història mitjançant aquests punts repartits per tot el globus terraqüi, com a punt de partida per reflexionar sobre aspectes centrats en el paisatge, l’ecologia, la geologia i l’economia. És capaç l’art d’ampliar el potencial de la investigació especulativa o científica? Pot ser el progrés moneda de canvi del capital més agressiu? L’híper-connectivitat i la saturació de continguts a la que ens sotmetem cada dia, és un efecte alarmant d’aquest tipus de relacions? Sense marcar-se objectius molt allunyats entre sí, i a través de registres diferents entre ells, tots els artistes d’aquesta exposició comparteixen un mateix gest: dir amb contundència; hi ha treballs que reflexionen de manera directa en allò relatiu a l’espai i els seus límits; d’altres, ho fan sobre com el capital defineix una transformació en el pla actiu de la naturalesa; i uns altres, aborden la sensació de confusió derivada d’un món híper-explotat, de l’escalfament global, i de la superproducció com a sistema.

Fotografies: Eva Carasol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s