VERITAT I MENTIDA EN L’ART CONTEMPORANI

Una selecció de peces de la col·lecció Q.LØSS, a cura de Sven Åmundsen.

Del 8 de setembre al 28 de novembre del 2020

La col·lecció Q.LØSS neix als anys 60. Es tracte d’una col·lecció privada d’art contemporani que poques vegades surt a la llum ja que el seu propietari, Quentin Løss l’ha construïda d’acord amb dos objectius molt acotats. El primer, el gaudi personal sense reconeixement social, i el segon, aproximar-la al públic general i no especialitzat per veure com es reconfigura el seu discurs en contextos més locals.

Aquesta voluntat de treballar fora de la gran institució ha unit al col·leccionista i al comissari de la mostra, Sven Åmundsen, qui actualment resideix a la ciutat de Sant Cugat, primer en el pla professional, i amb el pas del temps i la feina conjunta, en el personal. És per això que el comissari ha tingut accés a les peces de la Col·lecció Q.LØSS i ha pogut treballar-hi amb tota llibertat.

Des de la pràctica curatorial, Sven Åmundsen ha concebut aquesta mostra a partir de dos focus d’interès: d’una banda l’anàlisi de la recepció dels discursos comissarials derivats de la col·lecció Q.LØSS en entorns no institucionals o poc coneguts, i de l’altra l’estudi de la relació que s’estableix en confrontar artistes de diverses generacions i diferents orígens geogràfics.

En tots dos àmbits de treball, hi ha una clara voluntat educativa i pedagògica orientada a introduir i aproximar el món no acadèmic a la producció artística contemporània. Trencar les barreres i les pors i aconseguir que l’art en general, i el contemporani en particular, sigui una font de coneixement i de gaudi i no de dificultat, rebuig o incomprensió.

El resultat és una exposició amb una llista d’artistes en la que hi podem trobar peces de A. Aalto, I. Aballí, O. Aballí, J. Albers, G. Alcántara, M. Ansón, P. Ardid, M. Baleta, B & Ch, A. Calder, C. Claret, P. Cuntíes, B. Daviu, P. Downsbrough, M. Duchamp, E. Farrés Duran, R. G Bianchi, S. Gamarra, D. García, R. Giménez, R. Hamilton, Ch. Javacheff, S. Juanpere, O. Kawara, K. Málevich, P. Manzoni, J. Mitjà, L. M. v d Rohe, o W. Tillmans.

La possibilitat de mostrar peces d’artistes internacionals en un context local, permet crear connexions més properes i específiques que les que es donen en el pla de les grans institucions. Al seu torn s’aproxima el discurs d’artistes consolidats a un públic menys específic, i més irreverent. Irreverència que embolcalla el sentit profund de la majoria dels projectes del comissari, basat en la confrontació de la complexitat en àmbits no específics i independents. Així doncs, amb aquesta mostra la ciutat de Sant Cugat es podria afegir a la llista de municipis com són Stolsheimen (Nourega), Östersund (Suècia), Limbazi (Estònia), Lessach (Austria) on la col·lecció hi ha estat present. A més a més, la possibilitat de mostrar les peces de la col·lecció Q.LØSS a Sant Cugat del Vallès, emociona de forma especial al comissari, ja que el vincle personal amb la ciutat, converteix el projecte en la culminació de tota una investigació.

Fotografies: Eva Carasol

Sven Åmundsen neix a Kvikne, Noruega, i actualment resideix a Sant Cugat del Valles

Llicenciat en Art i Filosofia per la Universität der Kunste Berlin (2003), és Doctor en Història de l’Art amb la tesi “Truth and lies in contemporary art” per la universitat, Columbia, NY. (2015).

Entre les exposicions que ha portat a terme com a comissari en destaca: Muito mais que arte (Q.LØSS Collection), Museo Casa Antonio Carneiro, Portugal, 2017; Imagine images, Josephinum Museum, Àustria, 2011: If I have seen you I do not remember, Tartu Laulupeomuuseum, Estonia, 2007; o Art for everyone, Hemsö Fästning Museum, Noruega, 2006.

Especialista en col·leccions d’art contemporani acumula publicacions en aquest camp com: Q. Loss Collection: a new way to collect art. “ART”, Museum for samtidskunst i Tromsø, 2018; Philosophy and concept for a collection of contemporary art. New York Art Magazine, 2013; Truth and lie of postmodernity in contemporary art. DARDO Magazine (Sao Paulo), 2012; The difficulties of collecting contemporary art. Art Magazine Stavager University, 2010. Actualment treballa com a comissari i conservador de la col·lecció Quentin Løss, portant a terme una tasca de prospectiva sobre els llocs, espais o àmbits on encaixar de forma més idònia una mostra de la col·lecció, amb l’orientació i la filosofia amb què la va dotar el seu fundador.

////////////////////////////////////////////

ACTIVITATS

Dijous 22 d’octubre, a les 19h. Centre d’Art Maristany

“Xin xin, un lloro i un perico”, a càrrec dels artistes Enric Farrés, aficionat de l’Espanyol i del Palafrugell, i Rafel G. Bianchi, codirector de la col·lecció GRIGI

Una conversa intranscendent sobre art, col·leccionisme i política exterior, És a dir, sobre futbol, de la mà de dos artistes l’obra dels quals forma part de la col·lecció Q.LØSS

Activitat amb aforament limitat. És necessària la inscripció prèvia a través del correu casaaymat@santcugat.cat.

Dijous 12 de novembre, a les 18h. Centre d’Art Maristany

Punt de trobada, a càrrec de Diana Juanpere, comissària i gestora cultural

Activitat amb aforament limitat. És necessària la inscripció prèvia a través del correu casaaymat@santcugat.cat.