Temps de plom i plata. Derives obligades

Gol per Sobreviure. Nora Ancarola

Exposició de Nora Ancarola, amb la col·laboració de Agnès WO i Juan Muiño, a cura de Joan M. Minguet.

Del 8 de maig al 27 de juliol de 2019.

Les obres de la Nora Ancarola ens acosten a reflexions pausades sobre la gestió del malestar en aquelles tràgiques derives migratòries, anònimes o personalitzades, que han presidit el segle XX i que encara ara vivim amb una certa lleugeresa. Moments de plom, carregats de duresa. Però també moments de plata, de llum en la foscor. Un exercici artístic sobre la possibilitat de recuperar velles utopies (o de crear-ne de noves) amb una clara voluntat transformadora.

L’art entès com a un bacil de reflexió, per tant, de dissidència. Fugir de la simplicitat acomodatícia i submisa. Esperonar la discussió, l’esforç del receptor. Nora Ancarola planteja un debat entre el plom i la plata com a metàfores de combat, les lluites de les persones desfavorides: immigrants, fugitius, empresonats, encaputxats, atrabiliaris, el pobre, la pobra, sempre la pobresa.

L’art per reflexionar i dissentir dels moments de plom: sistemes de vigilància i control; migracions forçoses; arribades tràgiques; hospitalitat clausurada; vida convicta. I, alhora, ponderar els moments de plata: les ferides que es poden curar; les vides que cal transformar; els punys que, a pesar de tots els límits imposats, s’obren per a sobreviure.

En el treball de Nora Ancarola s’observa l’expressa voluntat de compartir, només això, o ni més ni menys que això. En una societat tan individualitzada com la nostra, cooperar amb altres artistes (aquí, Agnès WO i Juan Muiño) per a subratllar el virus dissident, la necessària visió de l’art com una cosa comunal.

Socialitzar la visualitat discrepant en el mar d’imatges fàcils que ens envolten. I enfrontar-se al repte que la veu dels qui pateixen els moments de plom, o les vides senceres de plom, sempre invisibles, sempre inaudibles, pugui emergir d’alguna manera en uns dispositius artístics que, abans que discutir amb la societat, es discuteixen amb ells mateixos. No sembla que hi hagi un altre camí.

Joan M. Minguet, comissari de l’exposició

 

Descarregar el full de sala de l’exposició aquí


ACTIVITATS

Dimecres 8 de maig, a les 19 h
Inauguració i presentació de l’exposició

Dijous 23 de maig, a les 19h
Visita a l’exposició a càrrec de les artistes, Nora Ancarola i Agnès WO, i el comissari, Joan M. Minguet

Dimarts 9 de juliol, a les 19h
“Si l’art no s’entén com a conflicte, esdevé privilegi”, discussió sobre el paper de l’art en la societat actual, amb la presència d’autores i autors de la publicació «Temps de plom i plata. Derives obligades».


Aquesta exposició forma part de la programació de BIENALSUR 2019. Bienal Internacional de Arte Contemporáneo de América del Sur.
Amb la coproducció de Virreina, Centre de la Imatge de Barcelona i UNTREF (Universidad Nacional Tres de Febrero de Buenos Aires).
Amb el suport de Dept. de Cultura. Generalitat de Catalunya, i Hewlett-Packard.

El poder de la imatge. Noral Ancarola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s