Testimony Memory Oblivion. Shaní Bar

Del 22 d’octubre al 6 de novembre de 2018.

L’exposició Testimony Memory Oblivion pretén donar coneixements dels obscurs fets històrics del què es coneix com a Acció 1005.
Des de la tardor de l’any 1942, fins al final de la seva ocupació, els Alemanys varen remoure i cremar cents de milers de cadàvers enterrats en foses comunes escampades arreu del territori soviètic ocupat. L’objectiu d’aquesta macabre operació era destruir tota evidència dels assassinats perpetuats per les forces alemanyes en aquestes regions ocupades.
L’operació va ser classificada com a altament secreta, i se li va donar el nom clau d’Acció 1005. Les unitats i subunitats participants en aquesta operació van rebre el nom de Sonderkommando 1005, i estaven sota el comandament de Paul Blobel, tal i com el mateix Blobel va admetre en els judicis de Nuremberg.

En memòria de les víctimes d’aquests fets, aquest projecte es presenta a partir de dues instal·lacions; una d’elles inclou imatges d’arxiu combinades amb diversos testimonis de supervivents i d’alguns dels soldats que varen participar de l’operació Acció 1005. L’altre instal·lació inclou tres molins (ferro, peres i gra), els quals fan referencia, de forma visual, al sistema d’eliminació d’ossos utilitzat per aquesta unitat.

Shaní Bar és una artista visual nascuda l’any 1987 a Jerusalem. L’artista entén la seva pràctica artística com a un procés de recerca històrica i social continuada.
El seu focus de treball recau en la forma en la que és tractada la memòria històrica per part de l’Estat i l’individu. Els seus treballs assenyalen el poder polític com a principal responsable de generar el que ella anomena l’amnèsia col·lectiva, un oblit massiu dels grans esdeveniments de la història. El seu treball s’ocupa de les formes de destrucció de la memòria, entenent el terme destrucció tant en el sentit literal de la paraula con en el conceptual. Temes con l’absència recorren constantment la seva pràctica artística.
La seva metodologia de treball inclou l’examen de monuments i anti-monuments, com a punt de partida des d’on explorar els rastres de la història. Graduada en fotografia i creació contemporània, els seus treballs incorporen els mitjans de comunicació com a eina d’investigació dels seus projectes, a la vegada que com a part integrant del projecte resultant.

Projecte produït amb el suport de Sant Andreu Contemporani, Sala d’Art Jove i Roca Umbert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s