Caminar sobre el gel. Quart i últim capítol de l’exposició

El Centre d’Art Maristany clou la itinerància d’aquesta exposició.

Artistes participants:

Pauline Bastard, Lúa Coderch, Rafel G. Bianchi, Lluís Hortalà, Fermín Jiménez Landa, Pere Llobera, Mercedes Mangrané, Dani Montlleó, Àngels Ribé, Irena Visa

Comissari: David Armengol


L’hivern del 1974, un jove Werner Herzog decideix anar caminant de Munic a París per visitar la seva amiga i crítica de cinema Lotte Eisner, que està molt malalta a l’hospital. En comptes de viatjar ràpidament a la capital francesa per reunir-se amb Eisner, Herzog inicia un viatge en solitari a peu, que, segons ell, mantindrà la seva amiga en vida mentre camini. La seva aventura va durar del 23 de novembre al 14 de desembre del 1974. Quatre anys més tard, aquesta gesta va donar lloc a la publicació d’un petit assaig: Del caminar sobre hielo.

“Caminar sobre el gel” és una exposició col·lectiva que situa el seu punt de partida en aquest relat. El cineasta alemany descriu de manera minuciosa els paisatges, les situacions i els pensaments que l’acompanyen durant el viatge. La mostra assaja una traducció a l’àmbit de les arts visuals, en què l’absència de practicitat del viatge de Herzog obre dues possibles interpretacions: d’una banda, l’activació del paisatge a través de la perfomance i l’experiència directa; d’una altra, una anàlisi sobre la disfuncionalitat de l’art, un context capaç de destinar un gran esforç i molta energia a empreses alienes a les convencions que configuren el nostre entorn.

El romanticisme individualista de Herzog i la seva fascinació per allò o per aquell que se situa en el límit (d’allò geogràfic, d’allò humà, d’allò possible, d’allò necessari, etc.) ens suggereix alhora una manera específica d’entendre la pràctica artística des del present. Una lectura particular en què, ja sigui per necessitat individual o per progressiva desil·lusió o desencant d’allò que és col·lectiu, la condició de l’artista es mesura mitjançant la perseverança eufòrica del repte.

“Caminar sobre el gel” analitza la fragilitat i la intensitat d’una acció així –la de moure’s per un lloc inestable, incert– mitjançant una trobada entre artistes de diverses generacions i procedències. Artistes que comparteixen el gest simbòlic, poderós i absurd de Herzog: la narració de la vivència i la flexibilitat inestable de dedicar-se a l’art. Per cert, Lotte Eisner va superar la seva malaltia i no va morir fins al 1983.


Activitats

Dimecres 21 de març de 2018, a les 19:00 h
Walking on Ice Battle Songs. Montlleó vs. Armengol. Conversa-audició entre artista i comissari centrada en l’intercanvi de cançons pop inspirades en temàtica viatgeres, alpines i polars.

Divendres 13 d’abril de 2018, a les 19:00 h
Sortir de la pista: sobre els límits entre l’art i la literatura. Conversa entre Donatella Iannuzzi, editora, i David Armengol.

Dissabte 28 d’abril, a les 17:00 h
El començament d’una tèrtúlia. Àngels Ribé i David Armengol queden per fer un café. Punt de trobada al centre d’art.

Dissabte 5 de maig, a les 19:00 h
Cinefòrum “El gran èxtasis de l’escultor de fusta Steiner”
Documental de Werner Herzog (VOS). Visionat conjunt amb comissari i artistes.


Exposició organitzada i produïda per Bòlit Centre d’Art Contemporani i Arts Santa Mònica.

Amb la col·laboració de Mataró Art Contemporani i el Centre d’Art Maristany.

Amb el suport de Transversal Xarxa d’Activitats Culturals.


Descarregueu el full de sala

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s