Marga Ximenez. Heterònims – d’una intersecació de processos 1998-2017

El conflicte entre la vida real i l’experiència artística es produeix de manera especial a les artistes, en els moments on la responsabilitat emocional esdevé pulsió vital. Però si aquesta pulsió és capaç de transformar-se i obrir noves vies en la creació, la seva riquesa pot multiplicar-se.

Des de 1998 Marga Ximenez obre camins de coneixement i sanació entre la seva vida i la seva obra a través dels seus heterònims, els que aniran configurant un codi textual que aconseguirà filar les accions privades amb les públiques.

Multiplicar el jo des de la creació d’heterònims és portar a la dimensió pública l’experiència del que és íntim, l’exploració del desconegut en absoluta llibertat. Però desdoblar-se en la multiplicitat de personatges també possibilita gestionar conflictes, establint relacions i interlocucions amb altres veus diferents de la pròpia, és acceptar l’altre / l’altra sense el llast ni el condicionament del propi passat.

La alteritat és la condició poètica de les persones del nostre temps, el paradigma de l’ésser en la ciutat, en la comunitat.

Produccions sorgides del reciclatge, de restes aparcats, de treballs inacabats i mai exposats, de la deconstrucció d’obres anteriors i la creació de noves que conformen una arquitectura no lineal que ens inclou si o si, independentment del nostre origen o el nostre estat actual.

Marga Ximenez (Barcelona, 1950)

El 1999 funda i co-dirigeix a Barcelona, amb Nora Ancarola, l’espai d’art contemporani interdisciplinar, M.X. Espai 1010, i també Edicions 1010, de llibres d’artista. És comissària de les mostres internacionals d’Art Contemporani de Petit Format, que el 2008 arriben a la seva novena edició. Ha realitzat també les imatges dels llibres fets amb Antoni Clapés, Montserrat Abelló, Neus Aguado i Carme Riera.

La reflexió sobre la pròpia identitat la porta a encetar un treball sobre la multiplicitat d’identitats de l’artista (adopció d’heterònims).

Ha participat a les biennals de Lausanne i Polònia. Les seves darreres exposicions han estat, a Barcelona, al CCDFB amb Deposeu les armes, i amb col·laboració amb Nora Ancarola a La Interior Bodega amb Sibil·la, que també s’exposa al SKC de Belgrad i a la galeria Zenit de Copenhagen, i amb Domus Aurea al TPK de Barcelona i al Centre Côte-des-Neiges a Montreal i Trilogia de la privadesa a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, Centre d’Art Roca Umbert de Granollers, Carte d’Arte de Catània, Itàlia, Tinglado 2 de Tarragona i Centre d’Estudis Ilerdencs de Lleida.

Del 22 de setembre al 12 de novembre de 2017

Activitats

Dijous 19 d’octubre, a les 19:30 h
Llengua
Acció. Escultura escenificada sobre el poema IV de Foc de Pales del llibre “Bruixa de dol”, de Maria Mercè Marçal. Dins les activitats del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat.

Dimecres 25 d’octubre, a les 19:30 h
Xerrada-diàleg entre Laia Manonelles, doctora en història de l’art, professora de la Universitat de Barcelona i de la University of London i Marga Ximenez, artista.

Dissabte 11 de novembre, d’11 a 14 h
Aula oberta / diàleg sobre Heterònims
Equip Polititzacions del Malestar (Nora Ancarola, Laia Manonelles i Daniel Gasol) amb Laura Mercader i Maia Creus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s