Dades, dades, dades …

La producció de dades en quantitats massives és un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d’emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s’ha multiplicat de manera exponencial.

La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el 2% del consum energètic mundial. L’explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningú no en pugui veure la fi.

Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com una oportunitat i una eina clau.

Darrere de l’explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l’economia i d’organitzar la política i la societat.

Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents. L’accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.

“Immersos en les Dades” explora l’emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l’electrificació al segle XIX.

Olga Subirós i José Luis de Vicente, comissaris de l’exposició.


Activitats gratuïtes relacionades amb l’exposició:

Dimarts 28 de març,d’11 a 12:30 h
(Re)cerques a google estudi
Visita dinamitzada i taller experimental per a persones de més de 55 anys
Hem observat que la gent gran acostuma a fer cerques a Google, per tant, ens sembla important entendre com funciona aquest cercador i adonar-nos que totes les nostres cerques són també font de dades per a la gran companyia:  Com funciona el cercador Google? Podem dir que té memòria? I Intuïció?. Aquest taller simula de forma simplificada com Google ens pot arribar a conèixer a través de les nostres cerques.

Dimecres 29 de març, a les 19:30 h
Què és el Big Data?
Xerrada a càrrec de José Luis de Vicente, comissari de l’exposició ‘Immersos en les dades’.

José Luis de Vicente és comissari, escriptor i investigador especialitzat en l’anàlisi dels espais culturals existents entre la tecnologia, la innovació social, l’art i el disseny.

Actualment duu a terme diversos programes d’investigació, com ara Visualitzar (Medialab Prado, Madrid). És comissari de Sónar+D, àrea d’innovació del festival Sónar (Barcelona), i és membre de l’equip de curadors del FutureEverything Festival (Manchester). És membre fundador de Zzzinc, una consultoria especialitzada en innovació per a entitats culturals.

Ha comissariat múltiples simposis i exposicions sobre art multimèdia, ciència i disseny: «Máquinas y Almas» (2008, Museo Reina Sofía), «Arcadia» y «Habitar» (2009, 2010, Laboral Centro de Arte), «Invisible Fields» (2011, Arts Santa Mònica) o «Playtime: Game Mythologies» (2012, Maison d’Ailleurs).

Dissabte 1 d’abril, de 10 a 14 h
Cryptoparty

Taller sobre privadesa i protecció de dades personals a Internet
A càrrec de Jordi Iparraguirre, vici-degà d’Internet del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i membre del Capítol Català de la Internet Society.

Et cal una una Cryptoparty?
Fes aquest test i ho sabràs: http://test.cryptoparty.cat/

Dissabte 8 d’abril, a les 12 h
Nosaltres al ciberespai. Taller familiar
Actualment el nostre món és un món de dades. Què vol dir això? Com es generen les dades? Què són ben bé les dades? Què passa a les xarxes socials? Les dades poden donar-nos coneixement? Com? A qui més donen infor-mació o coneixement? Com funcionen les xarxes socials, com per exemple Facebook, i què implica deixar-hi una empremta virtual? Aquestes són algunes de les qüestions que ens planteja-rem durant la sessió. En aquesta activitat valorem que es pugui generar un debat intergeneracional.

Dissabte 29 d’abril, de 18 a 20 h
In-Situ

Visita dinamitzada i taller experimental per adults (a partir de 16 anys)
Tots generem dades, des del dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotografes i vídeos digitals, de registres de les transaccions de compra i del senyal GPS. Per realitzar aquest taller, sortim al carrer amb els nostres telèfons intel·ligents. Fotografiem i geolocalitzem tot allò que ens cridi l’atenció, ja sigui perquè ho considerem molt positiu o molt negatiu. Tornem a l’espai de treball i posem en comú tota aquesta informació per tal d’observar patrons, veure la capacitats de les dades massives (big data) amb la ciutadania i proposarem conjuntament alternatives a les problemàtiques observades. Utilitzem aplicacions públiques, per tant, els participants podran utilitzar aquesta estratègia de documentació de la seva ciutat més enllà d’aquesta activitat puntual, i així traslladar-ho a la seva vida quotidiana.

>> Per a la realització d’aquest taller és necessari que els participants tinguin un dispositiu mòbil (telèfon intel·ligent) amb connexió a Internet.

 Dissabte 6 de maig, a les 18 h
Nosaltres al ciberespai.
Taller familiar
Actualment el nostre món és un món de dades. Què vol dir això? Com es generen les dades? Què són ben bé les dades? Què passa a les xarxes socials? Les dades poden donar-nos coneixement? Com? A qui més donen infor-mació o coneixement? Com funcionen les xarxes socials, com per exemple Facebook, i què implica deixar-hi una empremta virtual? Aquestes són algunes de les qüestions que ens planteja-rem durant la sessió. En aquesta activitat valorem que es pugui generar un debat intergeneracional.

Visites dinamitzades per grups escolars

Un món de dades
Concertar dia i hora.
Quantes vegades ens hem parat a pensar en la quantitat de dades que produïm durant un dia qualsevol? Les trucades amb el telèfon mòbil, les cerques per Internet, penjar una fotografia a Instagram, publicar un comentari a Facebook o xatejar amb el WhatsApp són accions quotidianes que donen una quantitat enorme d’informació de nosaltres mateixos. En som conscients? En aquest taller treballem què és una dada, quins tipus de dades podem obtenir i quines diferències hi ha entre si (dades quantitatives i dades qualitatives), què és la informació i com podem obtenir-la a partir de les dades, què és la codificació de les dades i com podem gestionar-la, etc. És una proposta que vol fusionar disciplines i àrees del coneixement que sovint es conceben com a antagòniques, com ara, les matemàtiques, la computació i la sociologia.

Per informació, concertació o reserves de places 93 165 85 89 o maristany@santcugat.cat

Podeu veure l’exposició fins el 6 de maig de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s