L’art com projecte vital. Carles Taché, galerista i editor

Carles Taché és un dels galeristes catalans de renom nacional i internacional. Creu de Sant Jordi 2016 i veí de Sant Cugat, que viu i defensa la creació contemporània.

La seva passió per l’art li ve del seu pare que, dins les seves possibilitats, col·leccionava papers i dibuixos. Ell de petit l’observava i ho apreciava. El seu pare era un admirador del noucentisme i la pintura catalana del moment, mentre que la forma de rebel·lió del fill va ser la defensa de la pintura contemporània, en aquell moment amb Miró, Tàpies, etc…

La paraula galerista no li acaba d’agradar, ja que potser té unes altres connotacions, com si es situessin a unes galeries comercials o a un boulevard. Marchant sembla més una connotació esportiva que cultural. La paraula que li agrada més és la d’editor, que sembla que tingui un compromís vers l’art i la cultura que la de galerista, que potser és una visió més distant.

Per ell, un bon “galerista” el que ha de tenir és compromís amb la realitat, la societat i, sobretot, amb l’art i la cultura.

La base de la intuïció per apostar per un artista és el coneixement, res a veure amb revelacions divines, el coneixement del seu recorregut, d’on ve i cap a on va en el moment que es troba davant d’ell.

L’artista i el galerista han de fer una parella molt semblant al matrimoni. Hi ha alguna cosa de relació passional. Per aquest motiu algunes de les seves relacions “artístiques” han acabat malament, perquè s’assemblen molt a les de parella, els trencaments mai són sense sofriment.

La selecció d’artistes que es presenten són tot un recorregut per l’art modern i contemporani nacional i internacional. Tenim als catalans Joan Brossa, amb una instal·lació poètica, les fotografies de Ramon Masats, l’escultura d’Antoni Tàpies o els rastres de les intervencions performàtiques i musicals de Jordi Benito. Els pintors Eduardo Arroyo, Miguel Ángel Campano o Pablo Palazuelo són mostres de diverses formes d’apropar-se a la pintura, des de la vessant simbòlico biogràfica d’Arroyo, a la total abstracció geomètrica de Palazuelo. Les peces més conceptuals representades amb Carmen Calvo i la fotografia punyent d’Alberto García-Alix. Els artistes internacionals són els representants de les corrents més actuals. El mexicà Bosco Sodi, on la pintura i el seu format són forçats pel material amb el que realitza les peces, els anglesos Cornelia Parker, molt coneguda per les seves instal·lacions amb estris xafats, o Keith Tyson, guanyador del Turner Prize del 2002, o l’artista dels Estats Units Michael Joo, on és planteja la percepció del món fent servir en alguns moments llenguatges científics, com l’aproximament biològic de les peces presentades.

Activitats vinculades a l’exposició:

Activitats

Dijous 22 de desembre de 2016, a les 19:30 h
L’artista que va vendre un fusell de Charlton Heston, xerrada a càrrec de Bernat Daviu, artista i responsable de l’espai Passatge Studio (Barcelona). Si les galeries són un dels motors de l’economia de l’art, les subhastes en són l’altre, i és aquest sector en el que Bernat va treballar durant la seva estada a Londres.

Dimarts 10 de gener de 2017, a les 19:30 h
Visita comentada a l’exposició, adreçada a joves i estudiants, a càrrec de Carles Taché.

Dimarts 17 de gener de 2017, a les 19:30 h
Visita comentada a l’exposició, a càrrec de Carles Taché (Públic general)

Dijous 2 de febrer de 2017, a les 19:30 h
Documental “Danger! Cornelia Parker” (V.O.S anglès)
A través d’una personalíssima combinació d’al·lusions visuals i verbals, el treball de l’artista britànica Cornelia Parker evoca metàfores culturals i associacions personals que permeten a l’espectador ser testimoni de la transformació dels objectes més ordinaris en quelcom extraordinari.  Aquest documental reflecteix l’encàrrec que l’estiu del 2016 l’artista va rebre del MOMA de Nova York per desenvolupar una peça al terrat de l’edifici, intercalant pensaments i conceptes creatius que abasten la seva trajectòria com artista.  Versió Original Sotstitolada. Durada: 1h aprox.

Dimarts 14 de febrer de 2017, a les 19:30 h
Café tertúlia amb Carles Taché, galerista i Santi Moix, artista.
Una conversa entre galerista i artista on els assistents també podrem afegir la nostra visió, tot acompanyat d’un café en un ambient distés.

Totes les activitats són gratuïtes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s