Sols pels seus ulls…

Temps enrere, visitant el MOT de Tòquio, vam topar amb una exposició a la que sols tenien accés els nens i les nenes. Els adults no podíem entrar. Ens va xocar, perquè darrera una mena de tancat, es podia intuir un muntatge expositiu amb instal·lacions lúdiques i obres d’art contemporani molt més interessant que allò que ens havien deixat veure als adults. Vaig trobar que era una idea fantàstica. Una exposició pensada per nens i nenes, i sols accessible a ells. En aquells moments m’hagués agradat molt ser un nen.

Fa uns mesos, unes professores ens van presentar un projecte que s’estava portant a terme a l’aula. Era un projecte molt interessant ja que feien servir els processos creatius de l’art contemporani per tal que nens i nenes expressin els seus sentiments de forma plàstica. El projecte es deia “Emocionar-te”. Què el diferenciava de projectes de formació plàstica infantil i juvenil que estaven en marxa a l’entorn geogràfic? Doncs en primer lloc la intencionalitat explícita de la metodologia contemporània, i sobretot, que s’estava portant a terme dins un entorn curricular i dins l’aula de l’escola. Fins ara sols teníem coneixement d’aquestes pràctiques ocasionals dins un context extraescolar, però el que el fa diferent de la resta és que s’està executant dins l’àmbit escolar, aspecte que el fa diferent i interessant d’acollir a l’espai polivalent del centre.

Aquesta, deixant de banda el concepte i el projecte treballat com la part adulta del projecte, és una exposició d’art contemporani feta per nens i nenes i adreçada a nens i nenes. No serà un projecte de continuïtat al centre, ni cap porta oberta ni excusa per altres. És una exposició única i temporal de com l’art contemporani i les seves metodologies poden estar dins l’aula escolar i funcionar, i la volem reivindicar com a toc d’atenció al món adult, just avui dia que s’eliminen sistemàticament les assignatures d’humanitats dels currículums pedagògics.

Primer de tot, l’exposició és per nens i nenes. Ells segur que saben mirar amb els mateixos ulls que els que han fet les obres. Adults, absteniu-vos de fer consideracions. Heu de llegir els textos que són per vosaltres i aprendre a fer de la creació artística un fet d’absoluta llibertat i sense prejudicis, que ells han entès a la primera. El joc, un fet tan important en el desenvolupament infantil, i tan oblidat pels adults, és un dels elements més enriquidors que es pot aportar a l’art. Adults, oblideu qualsevol intent de comparació amb els dibuixos d’il·lustracions infantils, d’animacions o històries edulcorades, el que trobareu no és pels vostres ulls (de fet les peces estan exposades a l’alçada dels ulls dels petits) Si no enteneu els mecanismes de l’art contemporani no entendreu res del que han fet aquests nens. Deixeu que els vostres fills i familiars petits puguin gaudir. L’exposició pels adults està a la sala del soterrani i, meravella de les meravelles, estan molt a prop del que els nens han creat, del que s’han apropiat, descontextualitzat, desmaterialitzat i transformat en una peça d’art actual per nens. Adults, no intenteu fer qualsevol comparació fàcil i gratuïta entre les peces dels nens i les dels adults. Els contextos estan molt allunyats, i els contextos i les motivacions formen part important de les obres d’art i la seva lectura.

Us recomanem una lectura que vam trobar molt pedagògica a l’hora d’apropar-se a l’art contemporani, un llibre d’Ossian Ward “Ways of looking: How to experience contemporary art” on l’autor es marca una metodologia d’apropament amb mnemotècnia basada en les paraules llatines “tabula rasa”, que també ens ajuda a intuir quina ha de ser l’actitud de l’espectador davant l’art.

Porteu als més petits al Centre d’Art Maristany que, de forma extraordinària, hem fet una exposició per nens i nenes.

Els dissabtes 7 i 28 de maig a les 11 h, les professores encarregades del projecte faran uns tallers familiars oberts a tothom per que conegueu de primera mà la seva metodologia, i un tercer taller adreçat a educadors, el 4 de juny a les 11. Totes tres activitats són gratuïtes.

Si voleu tenir informació teòrica i gràfica sobre el projecte podeu consultar el blog http://artencurs.org/emocionar-te/blog/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s